10-steget inom koreansk hudvård är mer än en rutin


Det är en livsstil som har blivit ett globalt fenomen, grundat på Koreas kulturella besatthet av frisk hud och årtionden vetenskapliga studier.

Det handlar inte om att att ha fler hudvårdsprodukter än du kan räkna, utan snarare om att ha rätt produkter som behandlar rätt saker och att givetvis använda dessa i rätt ordning.

Inom den koreanska hudvården är nämligen stegen noggrant förutbestämda för att din hud ska uppnå allra bästa resultat. Detta betyder INTE att man bör använda alla listade steg varje dag, det går även fint att välja ut de hudvårdsprodukter du gillar bäst.

Steg 1 – Använd ett oljebaserat rengöringsmedel
Det första steget inom 10-stegs koreansk hudvård inleds med att man använder en oljebaserat rengöringsmedel för att eliminera både smink och smuts.

Hur hjälper detta?
Att använda sig att oljebaserade rengöringsmedel är mindre irriterande än ett vanligt rengöringsmedel för din hud. De tenderar att enklare bryta ner oljebaserat smink, solskyddsmedel och överskott av talg.

Hur använder man oljebaserad rengöring
Börja med att ta en liten mängd av rengöringsmedlet och gnugga den försiktigt i cirklar i ansiktet. Genom att använda sig av cirkulära rörelser ökar också blodflödet, vilket är viktigt för frisk hud och gör så att cellerna kan utföra sina funktioner smidigt. Detta hjälper också även till att hålla din hud ljus och frisk. Rengör i ca 2-3 minuter och skölj därefter av produkten med ljummet vatten.

Steg 2 – Vattenbaserad rengöring
Första steget i denna hudvårdsrutin ser till att rensa bort alla oljebaserade föroreningar. Detta steg handlar däremot om att använda ett skummande/vattenbaserat rengöringsmedel för att vi bli av med allt samlat svett och smuts.

Hur använder man vattenbaserad rengöring
Ta en eller två klick av det vattenbaserade rengöringsmedlet och massera in detta försiktigt i huden. I detta steg är det viktigt att använda ett pH-balanserande rengöringsmedel för att förhindra att det utraderar din hudbarriär. Vattenbaserad rengöring rekommenderas att användas både på kvällen och morgonen.

Steg 3 – Exfoliera din hud
En skonsam peeling anpassat för din hudtyp kommer göra underverk med din hud i detta steg. Exfoliering av huden innebär borttagning av dina döda hudceller på din hud, vilket kommer bidra till att din hy blir mer skinande och len. Detta steg ser även till att överlag förbättra hudens struktur och toner.

Hur använder man peeling
Ta en liten mängd av produkten på din handflata och gnid varsamt med en cirkulär rörelse över ditt ansikte. Avvakta därefter 1-2 minuter med att skölja av peelingen.

Steg 4 – Applicera toner
Att använda sig av toner ser till att balansera pH-värdet på din hud. När pH är i balans kan dina efterföljande produkter med sina nyckelingredienser fungera på ett mer optimalt vis.

Hur använder man toner
Ta några få droppar toner på dina fingrar och klappa försiktigt in detta på huden. Du kan även använda dig av en bomullstuss i detta steg, ifall du hellre föredrar det.

Steg 5 – Essence innan serum
Essence är en relativt ny produkt som du använder före ditt serum för att ge din hud en extra fuktboost och för att dina hudvårdsprodukter ska absorberas ännu bättre. Essence som även kallas lotion eller booster, är ett lättflytande serum med hög koncentration av av vårdande ingredienser som man kan beskriva som en blandning av ansiktsvatten och klassiskt serum.

Hur använder man essence
Ta några få droppar av Essence på dina fingrar och klappa försiktigt in detta på huden.

Steg 6 – Serum
I detta steg är nu din hud ren och redo för att effektivt absorbera de mer betydelsefulla ingredienserna. Ett serum är en något mer koncentrerad och tyngre version av en essens. I huvudsak så innehåller den aktiva ingredienser för att ta vårda mer specifika hudproblem som rynkor, pigmentering och mörka fläckar.

Hur använder man serum
Strö en liten mängd serum på din handflata och klappa in detta försiktigt på din hud.

Steg 7 – Sätt på en ansiktsmask
Ansiktsmask är dränkta i serum och är fyllda med hälsosamma vitaminer och mineraler som ser till att ta extra hand om din hud. Genom applicering av masken ser man till förhindra att serumet avdunstas så att din hud har tid att hämta upp allt serum som det kan tänkas behöva.

Hur använder man en ansiktsmask
De flesta ansiktsmasker tillkommer oftast i en standardstorlek, vilket innebär att de passar alla ansiktsformer och storlekar. Börja med att applicera masken på ansiktet samtidigt som du försiktigt stryker alternativt masserar in den runt ögonen och munnen. Låt därefter sedan masken få verka i 20-30 minuter innan borttagning.

Steg 8 – Använd ögonkräm
Vårt mest känsliga område i ansiktet är hud under och kring ögon. Därför är det av betydelse att använda ögonkräm som återfuktar, skyddar samt minimerar risken för linjer och mörka ringar under ögonen.

Hur använder man ögonkräm
Ta en droppe av en ärtstorlek av krämen och applicera genom att klappa in med fingrarna försiktigt. Börja med att starta under ögat, yttersta delen precis där ögonbenet sitter och en bit upp precis mot ögat. Därefter applicerar du ögonkrämen för övre delen av ditt öga, under ögonbrynet, längs med och en bit ner på ögongloben. Och därefter applicera inifrån och ut mot den yttre delen av ditt öga.

Steg 9 – Ansiktskräm
Till steg 9 för den koreanska 10-stegsmetoden är det viktigt att låsa in de tidigare lagren av hudvårdsprodukter genom att smörja in sig med ansiktskräm. Om du har fet hud gör du klokt i att använda en lätt lotion baserad fuktighetskräm. Om din hud däremot är torr så är en kraftig krämbaserad ansiktskräm att föredra, som förhindrar att din hud blir irriterad.

Hur använder man ansiktskräm
Ta en liten mängd ansiktskräm/dagkräm och gnugga försiktigt in i huden. Massera din hud i cirkulära rörelser i ca 10-15 minuter.

Steg 10 – SPF solskydd
SPF solskydd ser till att skydda din hud mot skadliga UV-strålar. Ett brett spektrum solskyddsmedel är rekommenderat för att skydda både mot UVA & UVB-strålar från att skada din hud.

Om du har en oljig hy, är det rekommenderat att använda sig av ett fysisk solskydd eller mineral solskydd för att undvika igentäppta porer. Solskydd finns i varierande former anpassat för din hy och andra preferenser.

Hur använder man solkräm
Smörj försiktigt på solkrämen i ditt ansikte. Se till att även smörja in nacke och käkpartiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *