Mörka ringar under ögonen är i sig inget ovanligt fenomen, faktum är att det är ett vanligt problem för många. Det är ofta helt ofarligt, men kan i många fall göra att du ser trött ut runt ögonen. Det finns mycket som kan orsaka detta. För vissa orsakas det av ärftlighet eller ålder, men mörka ringar och svullnad under ögonen kan även uppkomma till följd av sömnbrist eller en obalanserad kost.

Oavsett orsaken bakom dina problem finns det knep för att få bort mörka ringar, svullnad och puffighet under ögonen. I det här inlägget förklarar vi vad som kan orsaka mörka ringar under ögonen och ger dig våra bästa tips på vad du kan göra för att lindra dina besvär.

Vad kan orsaka dina besvär?

Mörka ringar under ögonen kan vara ett jobbigt besvär som pågått under en längre tid eller som precis dykt upp. Det finns ingen medicinsk fakta som förklarar varför vissa människor drabbas, men det finns studier som visar vad som kan hjälpa för att motverka eller få bort mörka ringar och svullnad under ögonen.  

Huden under ögonen är väldigt tunn jämfört med vår övriga hud. Därför blir den mer genomskinlig och gör att våra ytligaste blodkärl, kapillärerna, blir mer synliga just runt ögonen. Hos vissa människor är detta mer framträdande än hos andra och huden under ögonen ser därför mörkare ut. Att huden under ögonen upplevs som mörkare kan orsakas av många faktorer som ärftlighet eller torr hy. När huden blir torr tappar den oftast volym vilket gör blodkärlen mer synliga. Även hudförändringar till följd av åldrande kan orsaka mörka ringar under ögonen. Med åren minskar nämligen hudens elasticitet och kollagen vilket gör att huden blir tunnare. 

Den vanligaste orsaken bakom mörka ringar och svullnader under ögonen är dock att det uppstår temporärt. Ofta uppkommer besvären som ett resultat av sömnbrist, allergier eller näringsbrist till följd av en obalanserad kost. Vet du med dig att du druckit mycket alkohol under den senaste tiden kan det påverka levern, vilket i sin tur kan ses i hyn som är känslig under ögonen. Andra faktorer som kan orsaka mörka ringar och svullnader under ögonen är föroreningar i luft och vatten, stress och vitaminbrist.  

Oavsett varför man får mörka ringar under ögonen är det bra att känna till olika tips på vad man själv kan göra för att förbättra och motverka besvären. Förutom att lägga om sina vanor och tänka på vad man äter och får i sig finns det nämligen produkter som kan hjälpa dig med dina problem. 

Med en ögonkräm kan du motverka och få bort mörka ringar under ögonen

Om dina besvär har uppstått av svullnad kan det hjälpa att kyla området. Svullnaden uppstår till följd av överflödig vätska och inflammation, där kylan har en bevisad effekt mot svullnad eftersom det ökar blodtillförseln till området. Andra tips för att motverka svullnad är att motionera och röra på dig, minska intaget av salter och alkohol samt att prioritera din sömn. 

För att motverka mörka ringar under ögonen bör du även använda en anpassad kräm för området kring ögonen. En kräm som är anpassad för att stärka huden runt ögonen och förebygga minskad elasticitet är speciellt bra att använda om dina problem är permanenta. Om dina mörka ringar under ögonen beror på ärftlighet eller ålder kan rätt ögonkräm faktiskt lindra dina besvär. 

En kräm som är speciellt tillverkad för att skydda och stärka huden under ögonen är Eye Contour Cream från RNW. Denna ögonkräm är utvecklad och framtagen för att ta bort  svullnad, rynkor och mörka områden under ögonen. Med hjälp av extrakt från koffein verkar krämen för att förebygga uppkomsten av mörka ringar. Dessutom är ögonkrämen nominerad till den bästa ögonkrämen 2021 på STHLM Beauty Week. 

Vi hoppas att du fått med dig vad du behöver för att få bort, motverka och lindra dina besvär. Se till att sköta din kost, motionera regelbundet och få tillräckligt med sömn för att motverka mörka ringar under ögonen. Om inte detta hjälper, eller du behöver jämna ut oddsen, testa Eye Contour Cream från RNW. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *