VAD INNEBÄR BLANDHY?

Blandhy, även kallat kombinerad hud kan vara på flera olika sätt och kännetecknas av att den alltid består av en kombination av både fetare och torrare partier i ansiktet.

Den vanligaste varianten är den som berör T-zonen d.v.s panna, näsa & haka. Denna zon tenderar oftast till att vara oljigare och mer aknebenägen. I T-zonen brukar nämligen de större porerna vanligtvis hålla till, vilket bidrar till en högre talgproduktion som resulterar i en glansigare hudyta. Till skillnad från kinderna, ögon & hals som oftast istället tenderar till att bli normal eller torr.

KÄNNETECKEN HOS BLANDHY

  • Kombinera hud
  • Förstorade porer 
  • Fet T-zon (panna, näsa & haka)
  • Normala till torra kinder

De fetare partierna av blandhuden, T-zon (panna, näsa & haka) orsakas när det sker en överproduktion av sebum. Till skillnad från de torrare partierna av blandhuden som istället uppkommer pga brist på sebum och en motsvarande lipidbrist.

Denna form av hudtyp växlar ofta mellan årstider vilket gör att man vanligtvis får lite sämre hud på vintern och bättre på sommaren, då det växlar mellan de torra partierna och de feta.

HUDVÅRD FÖR BLANDHY

Som vi nämnde tidigare består blandhy av en kombination av både fetare & torrare partier i ansiktet, vilket gör att den kräver olika vård för de olika delarna av ansiktet.  Därför att det av stor betydelse att jobba balanserande på de fetare delarna och samtidigt se till att återfukta på djupet. Ett bra sätt för att behandla olika delar av ansiktet är att applicera flera serum med olika egenskaper inriktade på varje behov.

För bästa resultat rekommenderar vi gärna att använda sig av de hudvårdsprodukter som är anpassat för just blandhy och som bidrar till en balanserande effekt. Därefter kompletterar du med specialprodukter som är anpassat för just dina behov.

Hudvårdsrutin för blandhy

  • Rengör både morgon & kväll med rengöringsgel eller mousse anpassat för blandhy.
  • På kvällen använd dig gärna av en kräm som är fetare i konsistensen än din morgon kräm så att huden kan återfukta rejält under natten.
  • Använd peeling 1-2 gånger per vecka för att exfoliera döda hudceller