Vad innebär fet hud?

Med fet hud menas en hudtyp med en förhöjd produktion av sebum vilket gör att huden lätt blir blank och glansig. Sebum, även kallat talg, är en oljig substans som produceras naturligt av kroppen för att återfukta huden och skapa ett naturligt skydd mot orenheter. Som ett resultat har en fet hudtyp ofta utvidgade och synliga porer, vilket kan medföra hudbesvär som akne och pormaskar. 

Kännetecken hos fet hud

  • Huden blir lätt oljig och fet
  • Färgen och texturen är ofta ojämn och utan lyster
  • Öppna, stora porer
  • Större risk att uppleva hudbesvär som akne och tilltäppta porer 

Varför får jag fet hud?

Den ökade produktionen av sebum som orsakar fet hud uppstår ofta till följd av hormonell obalans och ärftlighet, då talgkörtlarnas funktion många gånger påverkas av vårt genetiska anlag. Ytterligare faktorer som kan påverka din hudtyp är miljö och klimat, såsom UV-strålning och växlingar mellan årstider, samt bristande eller felaktig hudvård.

Hudvård för fet hud

Många försöker motverka fet hy genom att använda starka produkter som torkar ut huden, vilket i själva verket kan förvärra dina hudproblem. När du använder uttorkande produkter signalerar det nämligen till huden att öka produktionen av sebum för att motverkade den uttorkande effekten. En hudvårdsrutin för fet hud ska verka för att skapa balans i huden. På så sätt minskar utbrottet av hudbesvär som akne och pormaskar, samtidigt som det ger huden en friskhet och naturlig lyster.

Rengör huden dagligen, både morgon och kväll, med milda produkter anpassade för fet hy som har en djuprengörande effekt. För att öppna upp tilltäppta poret och avlägsna döda hudceller kan rengöringen även kompletteras med en toner eller ansiktsvatten. Vill du ge huden en extra boost som minskar dina porer(DER. PORE Reducing Toner ) ? Använd ett serum för fet hud. Ett serum funkar som komplement till din hudkräm och har även en lätt återfuktande effekt. (4-terpineol, Niacinamide Plus) Avsluta därefter hudvårdsrutinen med att återfukta huden, gärna en ansiktskräm anpassad för fet hud eller en emulsion.

Produkter för fet hy

Här hittar du ett urval av våra bästa hudvårdsprodukter för att vårda fet hud. Upptäck fler av våra koreanska hudvårdsprodukter och ta del av fler tips för att skapa en hudvårdsrutin skräddarsydd för din hudtyp.