Vad innebär torr hy?

När man talar om torr hy så är det ett tecken på att huden är uttorkad, fuktfattig eller har låg talgproduktion. Detta bidrar till att huden blir ömtåligare och tappar sin elasticitet. Torr hy kan upplevas som väldigt stram, i synnerhet efter att man rengjort sitt ansikte. Torr hud kan också även resultera i att den blir fjällig, sträv och ibland till och med klia i form av klåda. Dessa problem brukar särskilt uppstå under vinterhalvåret eftersom luften tenderar att bli betydligt torrare både inomhus och utomhus.

Kännetecken hos torr hy

  • Ömtåligare & tappar elasticitet
  • Fjällig, sträv, sprickor & klåda
  • Låg talgproduktion, vilket bidrar till torrhet & brist på fukt

Varför får jag torr hy?

Orsaken till torr hud uppkommer när hudens översta lager (hornlagret) blivit skadat eller uttorkad. Detta kan exempelvis bero på lägre produktion av talg, vilket är det ämne som produceras i hårsäckarna och bidrar till att huden håller sig mjuk. Torr hy kan även orsakas av yttre faktorer som skadar det skyddande lagret av talg och bidrar till att vätska avdunstar från huden. Det mest förekommande förklaringarna för detta är att huden utsatts av för mycket sol, vatten, slitage, kemikalier eller i vissa fall pga ärftlighet. 

 

Yttre faktorer

   • UV-strålning: En stressfaktor för huden som kan orsaka uttorkning
   • Vatten: För mycket intag av vatten torkar ut huden och tar bort fett och fukt
   • Extrema temperaturer kan påfresta huden
   • Oanpassad hudvårdsrutin 
   • Ohälsosam livsstil

 

Inre faktorer

   • Åldersrelaterad hudtorrhet 
   • Hormonella fluktuationer 
   • Psykologiska orsaker

 

Hudvård för torr hy

För den som lider av torr hud är det viktigt att använda sig av hudvårdsprodukter som är anpassade för just denna hudtyp. Eftersom torr hud indikerar på fuktbrist är det viktigt att använda sig av hudvård som tillför fukt och som inte torkar ut huden. Därför är det av stor betydelse att använda ph-balanserad rengöring som bidrar till att man successivt får tillbaka sitt eget skydd och balansen i ens hud. För att motverka de yttorra partierna rekommenderar vi en mjuk peeling 1 gång i veckan, vilket bidrar till att det underlättar för huden att ta vara på efterföljande produkter. För att tillföra ytterligare fukt  är det givetvis viktigt att använda sig av en fuktgivande ansiktskräm. Och precis som med dina rengöringsprodukter är att det av god betydelse att välja en ansiktskräm som är anpassad för torr hud och varken innehåller parfymer eller färgämnen som riskerar att irritera huden.

 

Hudvårdsrutin för torr hy – Steg för steg

1. Rengöring 
För att motverka torr hud inledd och avsluta alltid dagen med att rengöra ditt ansikte för att exfoliera döda hudceller, svett och annan smuts. Torr hud är ömtålig och behöver därför skonsamma rengöringsprodukter, gärna i form av oljebaserade produkter. Vad som är viktigt att tänka är att inte tvätta huden för ofta, och i synnerhet inte med för varmt vatten eftersom värme och vatten är uttorkande.

2. Toner
Följ därefter upp med ansiktstoner. Tonerna har nämligen en rengörande effekt, vilket gör att den kompletterar ansiktsrengöringen  och tar bort rester av smink och smuts som är kvar efter rengöringen. Dessutom har toner en vårdande effekt som både själv är fuktgivande och förbereder huden för efterföljande hudvårdsprodukt.

3. Ögonkräm
Just som för andra hudtyper har ögonområdet behov av fukt. I synnerhet för de med torr hud då fina linjer och rynkor  tenderas att synas. Dessa linjer är ofta torrhetslinjer och reduceras vid användning av fuktande och näringsrik ögonkräm.

4. Återfuktning 
Se därefter till att återbygga hudens fuktbalans genom en näringsrik och vårdande ansiktskräm. Detta bidrar till att huden återfår spänst och en betydligt jämnare ton. Under vinterhalvåret när det är kallare tenderar ens hy att reagera lättare på kallt och torrt väder och kan därför vara i behov av extra fet ansiktskräm( CERAMIDE CREAM) För att generera bäst resultat bör återfuktningen ske i två steg. Först med ett serum som ser till att återfukta den uttorkade huden på djupet. Därefter till följd av en fet ansiktskräm (gärna oljebaserad-CERAMIDE CREAM), som ser till att återfukta hudens övre lager så effektivt som möjligt. Genom att använda denna rutin morgon och kväll på daglig basis så kommer du successivt få en mjukare och smidigare hud.

5. Ansiktsmist för det lilla extra
Sist men inte minst rekommenderar vi gärna att ha en ansiktsmist nära till hands. En mist ger direkt återfuktning och funkar utmärkt att ha med sig i handväskan, vid datorn eller när du är ute på resande fot. Vår ansiktsmist från RNW kan med fördel användas både på naken och mejkad hud, så att du hela tiden ska kunna fräscha upp din hud när det behövs.